Spelend leren

Spelen en leren

Spelen is dus iets wat erg belangrijk is voor kinderen. Daarom wordt er bij alle kinder opvangen altijd goed opgelet op ook de voortgang in het speel plezier en onderwerpen. Door kinderen bijvoorbeeld met blokken te laten spelen kunnen ze een beter inzicht krijgen in ruimtelijk inzicht.

Dit geld ook voor andere onderwerpen. Spelen is dan ook heel erg belangrijk voor kinderen om te kunnen groeien, en vormt een goede basis voordat ze naar de peuter school naar de basisschool gaan. Bij speel plezier wordt er altijd een programma samengesteld dat het beste past bij jouw kind, en bij de kinderen van de opvang. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat de kinderen leren over diverse balansen, zoals het balans tussen zelf vrij spelen, maar ook het begeleid en geleid spelen.

spelen en leren

Verder zullen er ook altijd korte en terugkerende activiteiten zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het doen van enkele bewegingen en/of handelingen die gekoppeld worden aan een taal en/of rekenen. Hierdoor kunnen kinderen al op een jonge leeftijd een beter gevoel krijgen voor taal en rekenen, en dit zal hun zeker weten verder helpen in hun leven. Tijdens een opvang en het spelen is er natuurlijk wel een dagindeling waarbij elke dag ongeveer dezelfde soort inrichting heeft.

spelen en leren

Dagplanning bij een kinderopvang

Aan het begin van de dag ,meestal tussen 7:30 en 9:00 worden de kinderen gebracht door de ouders. Nadat alle kinderen zijn verzameld wordt er vaak al volop gespeeld en geknutseld en rond een uur of 10:00 is het tijd voor een lekker tussendoortje zoals een stuk fruit.

Rond 10:30 gaan de meeste kinderen slapen, anderen kiezen ervoor om lekker te gaan spelen. Tussen half 12 en 12 uur is het meestal weer tijd om wat te eten en drinken. In de middag is het vaak tijd voor de wat oudere kinderen om buiten te gaan spelen en aan het einde van de dag worden ze weer opgehaald.

spelen

Het is heel erg belangrijk dat kinderen de mogelijkheden hebben om spelend te leren. Hierbij is het belangrijk dat de opvang een goed programma opstelt waarbij er doelen worden gesteld en ook een plan van aanpak voor de komende periode. Zo weten de ouders ook wat het plan van aanpak is voor de komende tijd. Vrij spelen voor peuters is natuurlijk anders dan bij volwassenen. Zeker peuters, omdat zij tijdens het spelen de kans krijgen nieuwe dingen te ontdekken en te ervaren op hun eigen manier. Hier komen dan ook mooie spel ervaringen uit voort. Ook is het bewezen dat het vrij spelen goed voor de fantasie is van kinderen en om verder te kunnen groeien. De ontwikkeling en groei zijn dan ook altijd onderwerpen die centraal staan tijdens het spelen.