Een kraamverzorgende doet een opleiding verzorgende IG met de specialisatie kraamverzorgende om in de kraamzorg te kunnen werken. Dit kan ook interne omscholing zijn. Wil je meer weten over de opleiding kraamzorg? Kijk dan op de website werkenindekraamzorg.nl

 

Wat moet je doen als kraamverzorgende

De taken als kraamverzorgende lopen uiteen en kan elke dag verschillen. De baby kent geen tijd en dus de bevalling ook niet, het kan op elk moment van de dag gebeuren. Je helpt de verloskundige bij de bevalling en daarna verzorg je de pasgeboren baby en de moeder voor de komende tijd. Daarbovenop geef je de vader emotionele steun hierbij en voorlichting over hoe het allemaal verder gaat. Gezien de bevalling een intense gebeurtenis is, geef je naast emotionele steun aan de ouders ook verzorging aan de baby en de vrouw. Je let op eventuele fysieke veranderingen, houdt de temperatuur in de gaten, rapporteert dit, doet de baby in bad en leert de ouders van alles. Kijk op https://www.werkenindekraamzorg.nl/ voor meer info.

Eigenschappen en competenties van een kraamverzorgende

Een van de belangrijkste eigenschappen die een kraamverzorgende moet beschikken is natuurlijk een zorgzaam karakter hebben. Zelfstandigheid is hierbij ook een belangrijke competentie om te beschikken, gezien je telkens bij andere gezinnen bent. Je bent betrokken bij een zorgteam maar werkt individueel. Daarnaast moet je empathisch zijn en goed kunnen en willen communiceren, gezien er om een luisterend oor wordt gevraagd en verdere steun op emotioneel gebied. Je moet ook tegen de afwisseling kunnen, je bent namelijk weinig met collega’s en telkens bij andere gezinnen en dus ook huizen. Daarnaast moet je er goed tegen kunnen dat je slaapritme niet altijd hetzelfde zal zijn en moet je ook fit zijn gezien het fysieke werk.

Voordelen van het werk als kraamverzorgende

Een van de voordelen is dat je een mooi beroep uitoefent. Je ziet pasgeboren baby’s en dus elke keer nieuwe gezichtjes die op de wereld zijn gekomen. Je ziet blije en trotse ouders, zowel erg jong als wat later op de leeftijd. Ouders die al kinderen hebben of voor het eerst het zijn geworden en alles nog erg spannend vinden. Je leert verschillende gezinnen hetzelfde, maar toch op een andere manier. De situatie is hetzelfde, maar de omgeving is anders. Verschillende sferen, culturen, verhalen, enzovoort. Je zorgt voor een ander en dat moet natuurlijk vanuit je hart komen. Het is ook een beroep dat altijd nodig is, dus de baankansen zijn hoog hierin.

Is een kraamzorg verplicht?

Nee, een net bevallen vrouw is niet verplicht om een kraamverzorgende in huis te hebben, maar de vrouw heeft hier wel het recht op. De twijfels kunnen liggen om financiële redenen, of gewoon of het wel echt nodig is of om andere privé redenen. Bovendien zijn er verschillende soorten kraamzorg: volledige-, minimale-, beperkte- en thuis- kraamzorg. Daarbovenop kan er ook gekozen worden voor een huisbezoek bijvoorbeeld in de eerste week na de geboorte of kraamzorg in een kraamhotel of in het ziekenhuis.